Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

Η Ντόρα υπέρμαχος της Ελληνικής κυριαρχίας σύμφωνα με τα wikileaks

 Νέα wikileaks στο προσκήνιο: Η Ντόρα εκθέτει τους Τούρκους για τις παραβιάσειςΝέα έγγραφα του wikileaks που ήρθαν στη δημοσιότητα και τα οποία αναγνώσαμε στο folders.gr, αποδεικνύουν την εθνική εξωτερική πολιτική που άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη... θητεία της στο υπουργείο Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα, τηλεγράφημα αναφέρει πώς οι Αμερικανοί πείθονται από την πίεση που τους άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη, για τις υπερπτήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Στο τηλεγράφημα γίνεται λόγος για "αποκαλυπτικές εισηγήσεις" της ελληνικής πλευράς, γεγονός που δυσαρεστεί έντονα την τουρκική πλευρά και ιδιαίτερα τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Ερτουγρούλ Απακάν.

Σε άλλο έγγραφο τονίζεται ότι η Ντόρα Μπακογιάννη αρνείται οποιαδήποτε υποχώρηση στο θέμα των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, ενώ σημειώνονται τα λεγόμενά της στον Αμερικανό πρέσβη, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, στον οποίο είπε ότι "οι υπερπτήσεις πρέπει να σταματήσουν" γιατί εμποδίζουν την πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Παράλληλα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στον Αμερικανό πρέσβη ότι "δεν θα πέσει στην παγίδα" να βάλει το θέμα των υπερπτήσεων στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ενώ χαρακτηρίζει τις υπερπτήσεις των Τούρκων απαράδεκτη ενέργεια, που δημιουργεί προβλήματα ακόμα και στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Σε άλλο σημείο και συγκεκριμένα στην έκθεση που συντάσσει ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα για την στάση που θα κρατήσει η Ελληνική κυβέρνηση στην επερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, υπογραμμίζεται ότι ο Καραμανλής και η Μπακογιάννη και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ταυτίζονται απόλυτα στις θέσεις τους, δεν μπλοφάρουν και ουσιαστικά ζητούν από τις ΗΠΑ να πιέσουν τα Σκόπια να λυθεί το πρόβλημα. Ειδικότερα, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει χαρακτηριστικά: "Το ίδιο μας λέει ο ένας στις κατ' ιδίαν συναντήσεις μας, ταυτόσημο μας λέει και ο άλλος".

Με την αποκάλυψη και αυτών των εγγράφων, αποκαλύπτεται ο βρώμικος ρόλος εκείνων που επέκριναν τη Ντόρα Μπακογιάννη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ ξεσκεπάζονται όσοι έκαναν λόγο για διαφορετική γραμμή με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.
karfotiko blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου