Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στο Ηράκλειο




Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για πλειοψηφία 180 βουλευτών για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες με ορίζοντα το 2015, κάνει πράξη την εθνική συνεννόηση.
Η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Κρήτη, μίλησε την Κυριακή (13/3) στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η Ντόρα Μπακογιάννη μεταξύ άλλων τόνισε:
«Μιλάμε για τη νίκη της κοινής λογικής. Της λογικής της πολιτικής τόλμης. Της φιλελεύθερης πολιτικής. Αγγίζουμε θέματα που αφορούν τους πολίτες και που όλοι οι υπόλοιποι προσπερνούν. Ζητάμε να μειωθεί η πίεση στον ιδιωτικό τομέα και να σταματήσει η υπερφορολόγησή του που δεν οδηγεί πουθενά.
Προτείνουμε μια καθαρή λύση: Ενιαίο φορολογικό συντελεστή 20% για όλες τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Ζητάμε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και θεωρούμε ότι πρώτο βήμα είναι να ελεγχθούν και να πληρώσουν οι επώνυμοι και οι ισχυροί που φοροδιαφεύγουν συνειδητά. Ζητήσαμε να ερευνηθεί σε βάθος το διαχρονικό σκάνδαλο στον χώρο της Υγείας. Πήραμε καθαρή θέση για τις ΔΕΚΟ.
Τα βάλαμε με το συντεχνιακό και κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό που παραλύει κάθε τόσο τον τόπο. Γι’ αυτό είπαμε ότι πρέπει το κράτος να σταματήσει να πληρώνει τις μεγάλες συντεχνίες, όπως τη ΓΕΝΟΠ, με 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αν κάνει οικονομίες εκεί που πρέπει, τότε θα έχει τους πόρους που χρειάζεται για να συντηρεί τις υποδομές της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να μην βλέπουμε τα εκφυλιστικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Θα έχει χρήματα για να στηρίξει τους νέους αγρότες  που τους έχει ξεχάσει η σημερινή κυβέρνηση. Προτείναμε την αύξηση του ΕΚΑΣ, τώρα μέσα στο 2011, και είπαμε με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει. Μέσα από τη μείωση των πολιτικών δαπανών. Μέσα από τη μείωση των χρηματοδοτήσεων που δίνονται στα κόμματα, στο πολιτικό σύστημα, στη σπάταλη κρατική ΕΡΤ. Οι εβδομάδες αυτές και θα έλεγα, οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Ιούνιο είναι οι πιο κρίσιμοι μήνες για την πορεία της Ελλάδας.
Ακούτε από χθες και θα ακούτε στη διάρκεια των επομένων ημερών και μηνών να μιλούν ξανά και ξανά για το τι μπορεί ή πρόκειται να κάνει η Ευρώπη για το πρόβλημα της Ελλάδας. Οι αποφάσεις της Παρασκευής δικαιώνουν τις θέσεις που εξέφρασε η Δημοκρατική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι η  Ευρώπη, με τον ένα ή  με τον άλλον τρόπο, θα μας βοηθήσει. Αυτό φάνηκε ήδη με την απόφαση για την επιμήκυνση, τη μείωση το επιτοκίου και τις άλλες ρυθμίσεις. Στο εσωτερικό όμως, δημιουργείται η αίσθηση ότι από τη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη  μόνο να πάρουμε έχουμε. Λέμε τι θέλουμε από τους άλλους, αλλά δεν γίνεται καμία κουβέντα για τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβουμε. Δεν λέμε τίποτα γιατί δεν ακούγονται ευχάριστα, αυτά που πρέπει να κάνουμε εμείς οι ίδιοι για να μειώσουμε τα ελλείμματα, το χρέος και να αποφύγουμε τη χρεοκοπία.
Κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, ΛΑΟΣ και αριστερά  αντιδικούν μεταξύ τους και  ψάχνουν το μαγικό τρόπο με τον οποίο θα απαλλαγούμε εμείς από την υποχρέωση μείωσης του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων  της χώρας μας και θα την φορτώσουμε στην Ευρωζώνη.
Κανείς δεν λέει την αλήθεια στο λαό. Το κύριο πρόβλημα της οικονομίας είναι ότι τα ελλείμματα δεν έχουν ακόμα μειωθεί. Φέτος, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουμε στο τέλος της χρονιάς περίπου 20 δις έλλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και φέτος,  τους τόκους και τα χρεολύσια των δανείων τα  πληρώνουμε με λεφτά των δανειστών. Αν δεν είχαμε αυτά τα χρήματα θα είχαμε προ πολλού χρεοκοπήσει.
Αντί η κυβέρνηση να αγωνιστεί να  μειώσει τα ελλείμματα, όχι πλέον με οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων, αλλά σε συγκεκριμένους τομείς με μείωση του κράτους, παλινωδεί. Κάνει μισές δουλειές στις διαρθρωτικές αλλαγές, που θα επιτάχυναν την ανάκαμψη, μόλις καταφέρναμε να περικόψουμε τα ελλείμματα. Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της κάνει ότι δεν καταλαβαίνει την πραγματικότητα. Πιστή  στο λαϊκιστικό δόγμα «χωρίς νέα μέτρα» επενδύει  στην κοινωνική αντίδραση. Οι περισσότεροι υπουργοί  αντί να κάνουν τη δουλειά τους κάνουν μικρορουσφέτια, επικοινωνία και σκέφτονται πως θα γλυτώσουν από το πολιτικό κόστος. Η αριστερά κάνει  φασαρία, οι συντεχνίες απεργίες, το ΛΑΟΣ με ατάκες και ξύλινη κριτική είναι με όλους και με κανέναν, τα μέσα λένε ό,τι θέλει να ακούσει ο κόσμος.
Η διαπίστωση είναι τραγική: Το πολιτικό σύστημα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε πριν από την κρίση. Δεν αντέχει το πολιτικό κόστος. Δημαγωγεί, αναβάλλει και καταβαραθρώνει τη χώρα.  Ήρθε λοιπόν η ώρα όσοι συμφωνούν  με τους διεκδικούμενους στόχους,  να αναλάβουν προς τον ελληνικό λαό και το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί. Για να εφαρμοστούν οι πολιτικές που απαιτούνται. Για να πετύχουμε τον εθνικό στόχο εξόδου από την κρίση. Η διγλωσσία, ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται κανείς,  δεν  μπορεί να συνεχιστεί.
Γι’  αυτό και  εμείς, η Δημοκρατική Συμμαχία κάναμε  μια ξεκάθαρη πρόταση: Προτείναμε  να υπάρξει πλέον αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα περάσουν από τη Βουλή των Ελλήνων από εδώ και στο εξής. Γι΄ αυτές που θα αφορούν στις πολιτικές αυτές, τις μεσοπρόθεσμες πολιτικές δημοσιονομικής στρατηγικής, και θα έχουν ορίζοντα τουλάχιστον, το 2015. Για όσες δεσμεύσεις υπερβαίνουν σε κάθε περίπτωση τη λαϊκή εντολή και τη θητεία αυτής της κυβέρνησης και αυτής της Βουλής.
Είναι μια στάση ευθύνης. Εμείς, η Δημοκρατική Συμμαχία ζητάμε την εθνική συνεννόηση. Η πρόταση αυτή κάνει πράξη την εθνική συνεννόηση και ανοίγει το δρόμο για να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο για το μέλλον,  που είναι αναγκαίο  για να σωθεί ο τόπος».
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την εκδήλωση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου