Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Πρωτοποριακή διαδικτυακή εκδήλωση των Νέων της Συμμαχίας με θέμα τη «Νεομετανάστευση»: «Εχθρός δεν είναι το Μνημόνιο, αλλά το λανθασμένο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας μας»

Εκπρόσωποι νέων της Κρήτης παρεμβαίνουν από τα γραφεία του Ρεθύμνου στην πρώτη Προσυνεδριακή Εκδήλωση των Νέων της Δημοκρατικής Συμμαχίας με θέμα τη Νεομετανάστευση

Την ώρα που οι φαηλόψυχοι του σαμαρισμού, τα λοβοτομημένα της Συγγρού και οι λοιπές «εφιαλτικές» δυνάμεις καταδεικνύουν το ήθος, το ύφος και το επίπεδό τους, πασχίζοντας απεγνωσμένα να μαζέψουν κόσμο με στριπτιτζούδες και... playboy, οι Νέοι της Δημοκρατικής Συμμαχίας συμμετέχουν πρωτοποριακά στην... προσυνεδριακή ζύμωση για την παραγωγή των κατασταλαγμένων και αναλυτικών προγραμματικών θέσεων του κινήματος στο Ιδρυτικό Συνέδριο του ερχόμενου Μάη. Επικεντρωμένοι σε καίρια αλλά και διαχρονικά προβλήματα που απασχολούν κυρίως τη νεολαία, τα οποία κορυφώνονται εν μέσω της μεγάληςΚρίσης, ανοίγουν τις διαδικασίες του διαλόγου και της ανταλλαγής θέσεων και προτάσεων για ένα ρεαλιστικό και αληθινά φιλελεύθερο πακέτο παρεμβάσεων, που θα ανταποκρίνεται στη νέα ωριμότητα της μετά την Κρίση εποχής.

Στα πλαίσια αυτά διοργανώθηκε χθες, Τετάρτη 30-03-2011, στον 1ο όροφο των κεντρικών γραφείων της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η πρώτη Προσυνεδριακή διάσκεψη των Νέων του κινήματος με αντικείμενο τη «Νεομετανάστευση». Εκτός από τους παρευρισκόμενους, δόθηκε η δυνατότηταδιαδικτυακών παρεμβάσεων μέσω Skype τόσο σε νέους του εξωτερικού όσο και σε νέους Συμμάχους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ανάμεσα σ’ αυτές, η Θεσσαλονίκη, αλλά και το Ρέθυμνο που εκπροσώπησε την Κρήτη στην εκδήλωση αυτή. Στα γραφεία της πόλης των γραμμάτων συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι της«συμμαχικής» κρητικής νεολαίας, για να συνδιαμορφώσουν και να διατυπώσουν τις απόψεις τους στο υπό συζήτηση θέμα. Το κείμενο που απηχεί τις θέσεις των νέων Συμμάχων της Κρήτης έχει ως εξής:

Περιμένοντας τη σύνδεση μέσω Skype...
ΚΡΗΤΗ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η τάση φυγής των νέων προς το εξωτερικό οφείλεται σε διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και όχι σε συγκυριακούς λόγους, που έχουν να κάνουν με τον οικονομικό κύκλο.
Στόχος της σημερινής εκδήλωσης δεν είναι να υποδείξουμε το τί φταίει, στο παρελθόν το έχουν κάνει αρκετοί. Άλλωστε, η έρευνά μας ήταν αποκαλυπτική, γκρέμισε τις όποιες κοινοτοπίες και τετριμμένα στερεότυπα. Οι νέοι σήμερα έχουν αλλάξει την οπτική τους για τον κόσμο και περισσότερο για τον εαυτό τους. Αντιμετωπίζουν την κρίση σαν μια ευκαιρία να ξαναβρούν τον εαυτό τους. Και να κοιτάξουν ξανά τη θέση τους στην κοινωνία, με πιο φρέσκια ματιά.
Ας μιλήσουμε λοιπόν, για την Αλλαγή της κυρίαρχης Νοοτροπίας και τις Νέες Κατευθύνσεις που πρέπει να δώσουμε ως Κίνημα στο Ταλέντο των Νέων και τηνΟικονομία.
Αλλαγή της κυρίαρχης Νοοτροπίας για διορισμό στο Δημόσιο με την προβολή ενός δημιουργικού και παραγωγικού τρόπου σκέψης με καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας. Για να το επιτύχουμε, οφείλουμε ως Νεολαία Δημοκρατικής Συμμαχίας να κάνουμε τους νέους να πιστέψουν στο ταλέντο τους. Να τους δείξουμε έναν άλλον τρόπο σκέψης. Να τους δώσουμε μια διέξοδο στη δημιουργικότητά τους. Να τους εμφυσήσουμε τον αέρα της Αλλαγής.
Αυτό που χρειάζεται κάθε νέος που αφήνει την Ελλάδα για να αναζητήσει εργασία έξω από αυτήν, δεν είναι μια ατελείωτη Λιτότητα, δεν είναι μια επανάληψη των ευθυνών του. Αυτό που χρειάζεται κάθε νέος άνθρωπος είναι ενέργεια, έμπνευση, μία αίσθηση ότι δεν θα χάσει την πίστη στον εαυτό του.
Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλά το Ταλέντο της και τηνΔημιουργική της Ενέργεια. Γιατί το να σκοτώσεις τις δυνατότητες ενός νέου δεν είναι απλά ένα κοινωνικό έγκλημα, αλλά αμάρτημα. Και το αμάρτημα αυτό το αντιλαμβάνεται η κοινωνία στο πρόσωπο ενός νέου που αναγκάζεται να αφήσει την χώρα του για ένα περισσότερο βέβαιο επαγγελματικό μέλλον.
Δύο είναι οι πυλώνες λοιπόν που οφείλουμε να χτίσουμε για να σταματήσει η αιμορραγία της Νέο-Μετανάστευσης :
Α. Η μετάβαση από το Δημόσιο στο Ιδιωτικό  και
Β. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ
Όπως χαρακτηριστικά προκύπτει από την έρευνα που παρουσιάστηκε πριν από λίγο. Οι σημερινοί νέοι αφήνουν την Ελλάδα για άλλες χώρες, επειδή αντιλαμβάνονται ότι θα είναι η πρώτη γενιά εδώ και αιώνες που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη!
Η Ανάγκη είναι αυτή που τους οδηγεί στη λύση της Εξόδου. Και αυτό φαίνεται από το συντριπτικό ποσοστό που επιθυμεί να μετεγκατασταθεί εντός της ΕΕ, αφού το ενοποιημένο περιβάλλον της Ευρώπης τους δίνει τη δυνατότητα να βρίσκεται εγγύτερα στους δικούς του ανθρώπους και στον τόπο του.
Καταλαβαίνουν ότι ο όποιος προγραμματισμός για το μέλλον τους ανατρέπεται και οι προσδοκίες τους να καταξιωθούν επαγγελματικά διαψεύδονται. Η τυπική μισθωτή εργασία έχει αντικατασταθεί από προσωρινή και μερική απασχόληση, πολλές φορές εκτός του γνωστικού τους αντικειμένου. Έτσι οδηγούνται στη φυγή με σκοπό όχι μόνο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αλλά για να βρουν αντίκρισμα οι γνώσεις και το ταλέντο τους.

Όπως αναφέρθηκε πρωτύτερα η δυσμενής συγκυρία της Κρίσης, μας δίνει την ευκαιρία να αλλάξουμε ριζικά την αντιπαραγωγική προσέγγιση της Ανάπτυξηςπου επικρατεί. Ιδέα που έχει μεστώσει στο μυαλό όσων έχουν στραμμένο το βλέμμα στο εξωτερικό. Καθώς αντιλαμβάνονται ότι εχθρός δεν είναι το Μνημόνιο, αλλά το λανθασμένο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας μας. Το χρεωκοπημένο Δημόσιο και η Διαφθορά που το ακολουθεί.

Οφείλουμε λοιπόν να στρέψουμε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από το Δημόσιο στο Ιδιωτικό.
Οι νέοι σήμερα αντιλαμβάνονται ότι μια καριέρα στο Δημόσιο τομέα πρέπει να γίνεται με όρους αξιοκρατικούς και όχι κομματικούς. Η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων θα σημάνει την είσοδο του ταλέντου και της δημιουργίας, σε ένα χώρο που έχει «στεγνώσει» από την επετηρίδα της αναποτελεσματικότητας.
Η μείωση του Δημοσίου τομέα μέσα από την ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, μοιραία θα οδηγήσει στην άμεση από-κομματικοποίηση τους. Με ζητούμενο όχι τον μετασχηματισμό ενός δημοσίου μονοπωλίου σε ιδιωτικό, αλλά τη βελτίωση των υπηρεσιών και κατ’ επέκταση των επιλογών μας ως καταναλωτές. Δημιουργώντας παράλληλα, νέες προσδοκίες στους νέους για απορρόφηση τους ανά την Ελλάδα με μόνο κριτήριο τιςικανότητες τους.
Οφείλουμε να αλλάξουμε τη κυρίαρχη Νοοτροπία για διορισμό στο Δημόσιο με την προβολή ενός δημιουργικού και παραγωγικού τρόπου σκέψης με καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας. Στην νέα εποχή της Δημοκρατικής Συμμαχίας οι προσλήψεις στο Δημόσιο δεν μπορούν να λειτουργούν ως ανάχωμα ενάντια στην ανεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου